Conducted in
terms:
2022/23Z, 2023/24Z, 2024/25Z, 2025/26Z
ISCED code: 0914
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Developmental Age Diseases
(for:
Faculty of Health Sciences)
Nutrition of Women in Physiological States and Paediatric Nutrition: Nutrition of Pregnant Women, Breast-Feeding Women and Infants 1800-D1-ZKCKN-S2
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1.Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w wykładach: 15 godzin
- udział w ćwiczeniach 10 godzin
- przeprowadzenie egzaminu teoretycznego: 1 godzina
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 31 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
2.Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 15 godzin
- udział w ćwiczeniach: 10 godzin
- przygotowanie do ćwiczeń: 4 godziny
- czytanie wskazanej literatury: 5 godzin
- konsultacje: 5 godzin
- przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 15 godzin + 1 godzina
Łączny nakład pracy studenta wynosi 55 godzin, co odpowiada 2 punktom ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W zakresie wiedzy absolwent zna i rozumie:
W1: zna zasady dietetyki i promocji zdrowia opartej na faktach K_W10
W 2: wykorzystuje w praktyce wiarygodne informacje medyczne K_W11
W 3: zna zagadnienia dotyczące epidemiologii żywieniowej, związki pomiędzy żywieniem K_W13
W 4: potrafi zdefiniować problemy żywieniowe pacjenta K_W16
W 5: zna zasady postępowania dietetycznego w danych jednostkach chorobowych w zależności od stopnia ich zaawansowania i wieku chorego K_W19
W 6: objaśnia zasady, w oparciu o aktualny stan wiedzy, żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt K_W21
Learning outcomes - skills
(in Polish) W zakresie umiejętności absolwent potrafi:
U 1: potrafi zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualna i grupową, demonstrując postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną K_U01
U2: potrafi prezentować i wyjaśniać problem z zakresu ochrony zdrowia w sposób dostosowany do przygotowania osób oraz grup docelowych K_U03
U 3: potrafi opracować jasne i zrozumiałe materiały edukacyjne dla pacjenta oraz instrukcje dla personelu realizującego opiekę żywieniową. Współpracuje z przedstawicielami innych zawodów medycznych i pracownikami administracji ochrony zdrowia w celu
prowadzenia edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych w społeczności lokalnej K_U04
U 4: potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i ocenić sposób żywienia osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze K_U05
U 5: potrafi prowadzić poradnictwo żywieniowe oraz zaplanować i prowadzić opiekę żywieniową nad pacjentami w szpitalu i zapobiegać niedożywieniu szpitalnemu K_U06
U 6: potrafi ocenić efektywność opieki żywieniowej w osiąganiu zamierzonych celów K_U07
U 7: potrafi modyfikować plan opieki żywieniowej w zależności od potrzeb K_U08
U 8: potrafi zinterpretować wyniki podstawowych badań laboratoryjnych i wykorzystać je w planowaniu i monitorowaniu postępowania żywieniowego K_U09
U 9: potrafi, w oparciu o badania przesiewowe rozpoznać niedożywienie, przeprowadzić pełną ocenę stanu odżywienia i określić rodzaj oraz stopień niedożywienia K_U10
U 10: potrafi ustalić wskazania do wspomagania i/lub/ leczenia żywieniowego z wykorzystaniem dostępnych w Polsce diet przemysłowych, suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego w korygowaniu zaburzeń odżywiania K_U11
U 11: potrafi zaplanować jadłospis w różnych jednostkach chorobowych i dla pacjentów w różnych grupach wiekowych K_U18
U 12: wykorzystuje wiedzę o żywność funkcjonalnej i żywność genetycznie modyfikowanej w edukacji i poradnictwie żywieniowym
K_U20
U 13: planuje żywienie kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią oraz żywienie niemowląt zgodnie z współczesną wiedzą w tym zakresie K_U19
U 14: potrafi uzasadnić wpływ prawidłowego żywienia kobiet w ciąży oraz karmienia piersią na rozwój fizyczny i intelektualny dziecka K_U21
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) W zakresie kompetencji społecznych absolwent:
K 1: jest świadomy własnych ograniczeń i wie kiedy skorzystać z porady innego specjalisty K_K01
K 2: przestrzega zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta, w tym prawa
do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego K_K02
Teaching methods
(in Polish) Wykład informacyjny, wykład konwersatoryjny, pokaz, ćwiczenia praktyczne w grupach, dyskusja, film,
Observation/demonstration teaching methods
- staging
- display
- display
Expository teaching methods
- discussion
- informative (conventional) lecture
- participatory lecture
- problem-based lecture
- description
- informative (conventional) lecture
- participatory lecture
- problem-based lecture
- description
Exploratory teaching methods
- observation
- classic problem-solving
- practical
- classic problem-solving
- practical
Online teaching methods
- content-presentation-oriented methods
- methods developing reflexive thinking
- exchange and discussion methods
- methods developing reflexive thinking
- exchange and discussion methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Student rozpoczynający kształcenie z przedmiotu powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii człowieka oraz wiedzę z zakresu studiów I stopnia
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: