Conducted in
terms:
2022/23L, 2023/24L, 2024/25L
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Microbiology
(for:
Faculty of Health Sciences)
Food Knowledge: General and Food Microbiology 1800-D1-WOZM-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
– udział w wykładach: 25 godzin
– udział w ćwiczeniach: 35 godzin
– konsultacje: 14 godziny
– egzamin teoretyczny: 1 godzina
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 75 godz., co odpowiada 3 punktom ECTS
2. Bilans nakładu pracy studenta:
– udział w wykładach: 25 godzin
– udział w ćwiczeniach: 35 godzin
– konsultacje: 14 godziny
– przygotowanie do ćwiczeń (czytanie wskazanej literatury i przygotowanie opracowań): 11 godzin
– przygotowanie do kolokwiów: 15 godzin
– przygotowanie do egzaminu i egzamin: 24 + 1 = 25 godzin
Nakład pracy studenta wynosi 125 godzin, co odpowiada 5 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
– czytanie wskazanego piśmiennictwa naukowego: 1 godzina
– udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych z zakresu mikrobiologii żywności): 8 godzina
– udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu mikrobiologii ogólnej i żywności): 10 godz.
– przygotowanie do egzaminu (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu mikrobiologii ogólnej i żywności): 3 godzina
– konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z
zakresu mikrobiologii ogólnej i żywności: 1,5 godziny
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 22,5 godzin, co odpowiada 0,90 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
– przygotowane do kolokwiów: 15 godzin
– przygotowanie do egzaminu i egzamin: 24 + 1 = 25 godzin
Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem do uczestnictwa w procesie oceniania = 40 godzin, co odpowiada 1,6 punktu ECTS
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
– udział w ćwiczeniach: 35 godzin
Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 35 godzin, co odpowiada 1,4 punktu ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
– nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: zna podstawowe zagadnienia z zakresu mikrobiologii ogólnej i żywności - K_W004
W2: zna podstawowe zagadnienia z zakresu mikrobiologicznego bezpieczeństwa żywności i zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności - K_W009
W3: wyjaśnia zasady organizacji stanowisk pracy zgodnie z wymogami ergonomii, warunkami sanitarno-higienicznymi produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesnymi systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia – K_W011
W4: zna przepisy dotyczące kontroli urzędowej żywności, systemu Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, Systemu Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli i ich znaczenie w podnoszeniu jakości żywności - K_W030
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: ocenia jakość i bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności - K_U21
U2: prezentuje w formie ustnej wyniki własnych działań i przemyśleń - K_U26
U3: przygotowuje pisemne raporty w oparciu o własne działania lub dane źródłowe - K_U27
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: stawia dobro pacjenta oraz grup społecznych na pierwszym miejscu i okazuje szacunek wobec pacjenta (klienta) i grup społecznych - K_K03
Teaching methods
(in Polish) Wykład:
– metody dydaktyczne podające
– wykład informacyjny (konwencjonalny)
– wykład problemowy i konwersatoryjny z prezentacją multimedialną
Ćwiczenia:
– metody dydaktyczne poszukujące i ćwiczeniowe
– ćwiczenia praktyczne
– praca indywidualna
– praca w grupach
– karty pracy
Seminaria:
– nie dotyczy
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- problem-based lecture
- participatory lecture
- informative (conventional) lecture
- participatory lecture
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- practical
- laboratory
- round table
- experimental
- classic problem-solving
- laboratory
- round table
- experimental
- classic problem-solving
Online teaching methods
- exchange and discussion methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie podstawowych wiadomości z zakresu biologii i fizjologii komórki.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: