Conducted in
terms:
2022/23L, 2023/24L, 2024/25L, 2025/26L
ISCED code: 0531
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Geriatrics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Food Knowledge: General and Food Chemistry 1800-D1-WCH-S1L
This course has not yet been described...
Term 2024/25L:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela:
- udział w wykładach – 30h
- udział w ćwiczeniach – 20h
50 h = 2 ECTS
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- samokształcenie – 60h
60 h = 2,4 ECTS
3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia - 15h
15 h = 0,6 ECTS
Łączny nakład pracy: 125h = 5 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W zakresie wiedzy Student zna i rozumie:
W1 – Opisuje charakterystykę biochemiczną i funkcje fizjologiczne białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i hormonów oraz rolę elektrolitów i pierwiastków śladowych – K_W03
W2 – Opisuje zagadnienia z zakresu chemii ogólnej i żywności – K_W04
Learning outcomes - skills
(in Polish) W zakresie umiejętności Student potrafi:
U1 – Przygotowuje pisemne raporty w oparciu o własne działania lub dane żródłowe – K_U27
- samodzielnie uczy się wybranych zagadnień dotyczących chemii
ogólnej,
- rozwiązuje typowe problemy chemiczne z zakresu podstaw chemii nieorganicznej, fizycznej i organicznej,
- przygotowuje roztwory o danym stężeniu, składzie, pH, prawidłowo posługując się aparaturą naukową i sprzętem laboratoryjnym,
- samodzielnie wykonuje oznaczenia w pracowni chemii żywności
- opracowuje otrzymane wyniki,
- wyciąga wnioski na podstawie otrzymanych wyników,
- wie, jak odróżniać za pomocą reakcji chemicznych poszczególne grupy związków organicznych,
- prawidłowo klasyfikuje podstawowe grupy związków nieorganicznych i organicznych z uwzględnieniem ich budowy molekularnej
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) W zakresie kompetencji społecznych student jest gotów do:
K1 – Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów – K_K01
- potrafi pracować w zespole,
- posiada umiejętność stałego dokształcania się,
- przestrzega zasad BHP.
Teaching methods
(in Polish) 1. Wykład z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość.
2. Ćwiczenia laboratoryjne w systemie stacjonarnym.
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- practical
- observation
- experimental
- laboratory
- observation
- experimental
- laboratory
Prerequisites
(in Polish) 1. Podstawowe wiadomości z zakresu chemii ogólnej i nieorganicznej (poziom rozszerzony matury z chemii).
2. Biegłość w obliczeniach matematycznych
Course coordinators
Term 2024/25L: | Term 2025/26L: | Term 2022/23L: | Term 2023/24L: |
Bibliography
Term 2024/25L:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: