Conducted in
terms:
2023/24L, 2024/25L, 2025/26L
ECTS credits:
6
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
(in Polish) Praktyki. Praktyka w szpitalu dziecięcym, na oddziale szpitalnym, w kuchni dietetycznej oraz magazynie żywności: praktyka w kuchni 1800-D1-PwSzDz-S2
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela / mentora praktyk:
- udział w praktykach zawodowych - 105 h
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury i materiałów dydaktycznych - 35 h
3. Czas wymagany do przygotowania się w procesie oceniania – 10h
Łączny nakład pracy: 150 h = 6 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Zna i rozumie:
W1 – wpływ zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju pod wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania - K_W01
W2 – potrafi zdefiniować problemy żywieniowe pacjenta - K_W16
W3 –zasady żywienia kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt - K_W21
W4- metody planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dla pacjentów hospitalizowanych na oddziałach pediatrycznych - K_W25
W5 - zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej, System Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli oraz ich znaczenie w podnoszeniu jakości produkcji i bezpieczeństwa żywności - K_W27
Learning outcomes - skills
(in Polish) Potrafi:
U1: opracować jasne i zrozumiałe instrukcje dla pacjenta pediatrycznego lub jego opiekuna oraz personelu realizującego opiekę żywieniową - K_U04
U2: zaplanować i realizować kompleksowe postępowanie obejmujące żywienie, aktywność fizyczną i styl życia dla dzieci z nadwagą lub otyłością- K_U13
U3: określić wartość odżywczą pożywienia na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw, programów komputerowych i zalecanych wielkości spożycia (Recommende Dietary Allowances – RDA) - K_U17
U4: uzasadnić wpływ prawidłowego żywienia kobiet w ciąży oraz karmienia piersią na rozwój fizyczny i intelektualny dziecka - K_U21
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Jest gotów do:
K1 - korzystania z porady innego specjalisty ponieważ jest świadomy własnych ograniczeń - K_K01
K2 - przestrzegania zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta - K_K02
K3 – myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy - K_K03
Teaching methods
(in Polish) -obserwowanie, analizowanie oraz omawianie czynności wykonywanych przez personel placówki (zapoznanie ze specyfiką placówki)
- współdziałanie z opiekunem praktyk (Mentorem)
- asystowanie Mentorowi
- planowanie i omawianie zadań wykonanych przez siebie na polecenie Mentora
Prerequisites
(in Polish) Wiedza z zakresu żywienia w szpitalu, żywienia klinicznego i dietetyki pediatrycznej.
Course coordinators
Term 2023/24L: | Term 2024/25L: | Term 2025/26L: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: