Conducted in
terms:
2022/23Z, 2023/24Z, 2024/25Z, 2025/26Z
ECTS credits:
2
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Work Placement: Work Placement in a Sanitary-Epidemiological Station - Department of Food and Nutrition 1800-D1-PRAKTYKA-S2
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela / mentora praktyk:
- udział w praktykach zawodowych - 35 h
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury i materiałów dydaktycznych - 5 h
3. Czas wymagany do przygotowania się w procesie oceniania – 10h
Łączny nakład pracy: 50 h = 2 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Zna i rozumie:
W1 – zagadnienia z zakresu epidemiologii żywieniowej oraz czynników ryzyka chorób żywieniowozależnych - K_W02
W2 – zna metody analizy jakości poszczególnych grup produktów spożywczych i rozumie ich znaczenie - K_W06
W3 – zna zagadnienia dotyczące epidemiologii żywieniowej, związki pomiędzy żywieniem - K_W13
W4- zna pojęcia z zakresu promocji zdrowia - K_W22
W5 - podstawowe zagadnienia z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności, substancji antyodżywczych i zanieczyszczeń żywności - K_W27
Learning outcomes - skills
(in Polish) Potrafi:
U1: w sposób umiejętny stosować techniki efektywnego komunikowania się i negocjacji - K_U02
U2: prezentować i wyjaśniać problem z zakresu ochrony zdrowia w sposób dostosowany do przygotowania osób oraz grup docelowych - K_U03
U3: opracować jasne i zrozumiałe instrukcje dla personelu realizującego opiekę żywieniową - K_U04
U4: zastosować w pracy zawodowej wiedzę z dziedziny towaroznawstwa, jakości i bezpieczeństwa żywności - K_U15
U5: określić zmiany w wartości odżywczej surowców i potraw w zależności od warunków i czasu przechowywania oraz sposobu przetworzenia - K_U16
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Jest gotów do:
K1 - korzystania z porady innego specjalisty ponieważ jest świadomy własnych ograniczeń - K_K01
K2 - przestrzegania zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta - K_K02
K3 – myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy - K_K03
Teaching methods
(in Polish) -obserwowanie, analizowanie oraz omawianie czynności wykonywanych przez personel placówki (zapoznanie ze specyfiką placówki)
- współdziałanie z opiekunem praktyk (mentorem)
- asystowanie mentorowi
- planowanie i omawianie zadań wykonanych przez siebie na polecenie mentora
Course coordinators
Term 2022/23Z: | Term 2023/24Z: | Term 2025/26Z: | Term 2024/25Z: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: