Conducted in
terms:
2022/23L, 2023/24L, 2024/25L, 2025/26L
ECTS credits:
2
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Food Knowledge: Food Preparation and Science of Commodities: Science of Commodities – Supplements and Diets 1800-D1-PPTSD-S2
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela akademickiego:
- udział w wykładach: 15 godzin (0,6 ECTS)
- udział w seminariach: 20 godzin (0,8 ECTS)
35 h = 1,4 ECTS
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury - 3 h = 0,3 ECTS
3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do seminarium - 3 h
- przygotowanie do zaliczenia - 9 h
15 h = 0,6 ECTS
Łączny nakład pracy: 50 h = 2 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: posiada znajomość fizjologii człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem fizjologii wysiłku, i prawnych aspektów stosowania dopingu w sporcie. K_W09
W2: zna założenia/wytyczne żywieniowe dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej – sportowców, z uwzględnieniem produktów naturalnych i wzbogaconych, suplementów K_W18
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: potrafi zaplanować właściwe produkty w zależności od okresu przygotowawczy, udział w zawodach, okres regeneracji K_U01
U2: w pracy zawodowej wykorzystuje wiedzę z dziedziny towaroznawstwa K_U15
U3: potrafi zaplanować produkty, posiłki dla pacjentów o różnej aktywności fizycznej K_U18
U4: wykorzystuje wiedzę o żywność funkcjonalnej w poradnictwie żywieniowym K_U19
U5: posiada umiejętności przygotowania pisemnego opracowania oraz prezentowania w formie ustnej wyników własnych działań i przemyśleń K_U26
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: przestrzega zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego K_K02
Teaching methods
(in Polish) Wykłady:
wykład informacyjny
Seminarium:
dyskusja dydaktyczna
praca w grupach
praca indywidualna
rozwiązywanie zadania
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Online teaching methods
- exchange and discussion methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Podstawy żywienia, podstawy dietetyki, bromatologia, towaroznawstwo żywności, żywienie w szpitalu, dietoterapia
Course coordinators
Term 2023/24L: | Term 2024/25L: | Term 2022/23L: | Term 2025/26L: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: