Conducted in
terms:
2022/23L, 2023/24L, 2024/25L, 2025/26L
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Work Placement: 3-Week Holiday Work Placement in a Hospital 1800-D1-PPS-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w praktyce: 105 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 105,5 godz., co odpowiada 4,22 punktom ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w praktyce: 105 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz.
- konsultacje 1 godz.
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 1 + 0,5 = 1,5 godz.
Nakład pracy studenta wynosi: 108 godz., co odpowiada 4,32 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 2 godz.
- przygotowanie do zaliczenia: 1 godz.
- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych: 1 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 4 godz., co odpowiada 0,16 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zajęć praktycznych: 2 godz.
- przygotowanie do zaliczenia: 2 godz. (0,1 punktu ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
nie dotyczy
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
105 godz., co odpowiada 4 punktom ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Zna organizacje stanowisk pracy zgodnie z wymogami ergonomii, warunkami sanitarno – higienicznymi produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia (K_W11)
W2: Omawia zasady postępowania dietetycznego w danych chorobach w zależności od stopnia ich zaawansowania pod opieką mentora. (K_W22)
W3: Omawia zasady organizacji ochrony zdrowia (K_W27).
W4: Identyfikuje uwarunkowania ekonomiczne, organizacyjne i prawne związane z wykonywaniem zawodu dietetyka (K_W28).
W5: Opisuje znaczenie promocji zdrowia, właściwego odżywiania i zdrowego stylu życia w profilaktyce chorób dietozależnych (K_W29).
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i odżywiania się osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze oraz potrafi dokonać oceny stanu odżywienia w oparciu o badania przesiewowe i pogłębiona ocenę stanu odżywienia (K_U01).
U2: Potrafi udzielić porady w zakresie trybu życia, diety i aktywności fizycznej (K_U02).
U3: Potrafi pracować w zespole wielodyscyplinarnym w celu zapewnienia ciągłości opieki nad pacjentem. Planuje i organizuje pracę własną i w zespole (K_U05).
U4: Określa wartość odżywczą i energetyczną diet na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw (K_U14 ).
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów (K_K01).
K2: Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego jego następstw i ograniczeń (K_K04).
Teaching methods
(in Polish) zajęcia praktyczne
Expository teaching methods
- description
- discussion
- discussion
Exploratory teaching methods
- observation
- situational
- experimental
- case study
- practical
- situational
- experimental
- case study
- practical
Type of course
compulsory course
Course coordinators
Term 2023/24L: | Term 2024/25L: | Term 2022/23L: | Term 2025/26L: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: