Conducted in
terms:
2022/23Z, 2023/24Z, 2024/25Z, 2025/26Z
ISCED code: 0914
ECTS credits:
3
Language:
Polish
Organized by:
Department of Gastroenterology and Nutrition Disorders
(for:
Faculty of Health Sciences)
Catering Organisation and Safety: Principles and Management of Hospital Nutrition 1800-D1-OZOZ-S2
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Całkowity nakład pracy
studenta/słuchacza studiów podyplomowych/uczestnika kursów dokształcających
1.Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi: - udział w wykładach: 15 godzin
- udział w ćwiczeniach: 10 godzin
- konsultacje: 2 godziny
- przeprowadzenie zaliczenia: 2 godziny
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 34 godzin, co odpowiada 2 punktom ECTS
2.Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 15 godzin
- udział w ćwiczeniach: 25 godzin
-- samokształcenie: 5 godzin (w tym czytanie wskazanej literatury 1h, napisanie sprawozdania z ćwiczeń 1godzina, przygotowanie do ćwiczeń: 1 godzina, przygotowanie do zaliczenia 2h)
- konsultacje: 1 godzina
- przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 3 + 2 = 5godzin Łączny nakład pracy studenta wynosi 50 godzin, co odpowiada 3 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 2 godziny
- konsultacje badawczo – naukowe: 1godzina
- udział w ćwiczeniach objętych aktywnością naukową
1
?
(z uwzględnieniem metodologii badań naukowych, wyników badań, opracowań): 2 godzin
- przygotowanie do ćwiczeń objętych aktywnością naukową: 2 godziny
- przygotowanie do zaliczenia w zakresie aspektów badawczo – naukowych dla danego przedmiotu: 3 godzin
- napisanie sprawozdań z ćwiczeń objętych aktywnością naukową: 1 godzina
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 12 godzin, co odpowiada 0,4 punktom ECTS
4.Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 3 + 2 = 5 godzin (0,20 punktu ECTS)
Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem się do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 50 godzin, co odpowiada 1,6 punktom ECTS
5.Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym: - udział w ćwiczeniach: 25 godzin co odpowiada 0,80 punktom ECTS
6.Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki: Nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W zakresie wiedzy student:
W1: zna polskie i europejskie ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe oraz przepisy dotyczące urzędowej kontroli żywności (K_W26);
W2 zna założenia i zadania zdrowia publicznego, socjologii medycyny, społeczne i ekonomiczne uwarunkowania zdrowia oraz założenia i programy promocji zdrowia w Polsce (K_W23);
W3: Zna metody planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dla pacjentów w szpitalu, domu pomocy społecznej i innych ośrodkach zbiorowego żywienia ( K_W25)
W4: Zna uwarunkowania ekonomiczne organizacyjne i prawne związane z wykonywaniem zawodu dietetyka (K_W28)
W5: zna metody planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego w szpitalu, domu pomocy społecznej i innych ośrodkach zbiorowego żywienia (K_W25)
Learning outcomes - skills
(in Polish) W zakresie umiejętności student:
U1:potrafi, w oparciu o badania przesiewowe rozpoznać niedożywienie, przeprowadzić pełną ocenę stanu odżywienia i określić rodzaj oraz stopień niedożywienia(K_U10)
U2: potrafi zaplanować i realizować kompleksowe postępowanie obejmujące żywienie, aktywność fizyczną i styl życia dla osób z nadwagą lub otyłością (K_U13)
U3: potrafi zinterpretować wyniki podstawowych badań laboratoryjnych i wykorzystać je w planowaniu i monitorowaniu postępowania żywieniowego (K_U09)
U4: potrafi ustalić wskazania do wspomagania i/lub/ leczenia żywieniowego z wykorzystaniem dostępnych w Polsce diet przemysłowych, suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego w korygowaniu zaburzeń odżywiania (K_U11)
U5: w pracy zawodowej wykorzystuje wiedzę z dziedziny towaroznawstwa, jakości i bezpieczeństwa żywności (K_U15)
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) W zakresie kompetencji społecznych student:
K1:jest świadomy własnych ograniczeń i wie kiedy skorzystać z porady innego specjalisty (K_K01)
K2: myśli i działa w sposób przedsiębiorczy (K_K03)
Teaching methods
(in Polish) wykłady: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
- ćwiczenia: ćwiczenia praktyczne, praca w grupach z wykorzystaniem danych źródłowych i elementami dyskusji dydaktycznej oraz z wykorzystaniem burzy mózgów
Samokształcenie: dyskusja dydaktyczna; analiza przypadków;
Prerequisites
(in Polish) Student/ka powinien posiadać podstawową wiedze z zakresu anatomii, fizjologii, patofizjologii, biochemii i dietetyki
Course coordinators
Bibliography
Term 2022/23Z:
None |
Term 2023/24Z:
None |
Term 2024/25Z:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: