Conducted in
terms:
2022/23Z, 2023/24Z, 2024/25Z, 2025/26Z
ISCED code: 0919
ECTS credits:
2
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Catering Organisation and Safety: Food Quality and Safety 1800-D1-OZJB-S2
- https://moodle.umk.pl/course/view.php?id=4513 (term 2022/23Z)
This course has not yet been described...
Term 2022/23Z:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w wykładach: 15 godz. (online)
- udział w ćwiczeniach : 20 godz.(stacjonarnie)
- konsultacje: 5 godz. (online)
- przeprowadzenie zaliczenia praktycznego (projekt) i teoretycznego (test): 5 godz. (stacjonarnie)
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 45 godzin, co odpowiada 2 punktom ECTS
(1 ECTS -online/1 ECTS -stacj.)
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 15 godz. (online)
- udział w ćwiczeniach: 20 godz. (stacjonarnie)
- konsultacje 5 godz. (online)
- przygotowanie do ćwiczeń i seminarium (czytanie wskazanej literatury i przygotowanie opracowań, sprawozdań, projektu: 15 godz.
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie 14 + 1 = 15 godz.
Nakład pracy studenta wynosi: 70 godz., co odpowiada 2,5 punktom ECTS
(1 ECTS online/1,5 ECTS st.)
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie literatury naukowej: 8 godz.
- udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych): 2 godz.
- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu dietetyki oraz jakości i bezpieczeństwa żywności , technologii żywności i żywienia): 2 godz.
- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu dietetyki, technologii żywności i żywienia): 2 godz.
- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu dietetyki, technologii żywności i żywienia: 1 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 15 godz., co odpowiada 0,6 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zajęć (ćwiczenia): 20 godzin (0,8 punktu ECTS),
- przygotowanie do projektu: 10 godzin (0,4 punktu ECTS)
- przygotowanie do zaliczenia: 10 godzin (0,4 punktu ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w ćwiczeniach (w tym zaliczenie praktyczne projektu): 25 godz.
Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 25 godz., co odpowiada 1 pkt ECTS (stacj.)
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Student nabywa wiedzę z zakresu systemowego zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Zna zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej, System Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli oraz ich znaczenie w podnoszeniu jakości produkcji i bezpieczeństwa żywności (K_W27)
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Potrafi opracować jasne i zrozumiałe materiały edukacyjne oraz instrukcje dla personelu realizującego opiekę żywieniową pod kątem jakości i bezpieczeństwa żywności (K_U04)
U2: W pracy zawodowej wykorzystuje wiedzę z dziedziny towaroznawstwa, jakości i bezpieczeństwa żywności (K_U15)
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Jest świadomy własnych ograniczeń i wie, kiedy skorzystać z porady innego specjalisty (K_K01)
Teaching methods
(in Polish) Wykłady:
wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Ćwiczenia:
ćwiczenia praktyczne, praca w grupach z wykorzystaniem danych źródłowych i elementami dyskusji dydaktycznej oraz z wykorzystaniem burzy mózgów.
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
- discussion
- discussion
Exploratory teaching methods
- project work
- seminar
- brainstorming
- observation
- practical
- seminar
- brainstorming
- observation
- practical
Online teaching methods
- content-presentation-oriented methods
- exchange and discussion methods
- exchange and discussion methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Technologia żywności, towaroznawstwo żywności, technologia gastronomiczna, higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności, przechowalnictwo żywności, prawo żywnościowe, ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe
Course coordinators
Term 2025/26Z: | Term 2023/24Z: | Term 2022/23Z: | Term 2024/25Z: |
Bibliography
Term 2022/23Z:
None |
Term 2023/24Z:
None |
Term 2024/25Z:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: