Conducted in
terms:
2022/23Z, 2023/24Z, 2024/25Z, 2025/26Z
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Clinical Neuropsychology
(for:
Faculty of Health Sciences)
Social Sciences and Humanities: Psychology and Psychodietetics 1800-D1-NSHP-S1
This course has not yet been described...
Term 2022/23Z:
None |
Term 2023/24Z:
None |
Term 2024/25Z:
None |
Term 2025/26Z:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi
- udział w wykładach: 15 godzin
- udział w seminariach: 10 godzin
- konsultacje: 2 godziny
- przeprowadzenie zaliczeń teoretycznych: 2 godziny
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 29 godz., co odpowiada 1,16
punktom ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 15 godzin
- udział w seminariach: 10 godzin
- przygotowanie do seminarium: 5 godzin
- czytanie wskazanej literatury: 10 godzin
- konsultacje: 2 godziny
- przygotowanie do zaliczeń teoretycznych + zaliczenia: 5 + 1 = 6 godzin
Łączny nakład pracy studenta wynosi 48 godzin, co odpowiada 2 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 5 godz.
- udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych z zakresu psychologii i psychodietetyki): 5 godz.
- udział w seminarium (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu psychologii i psychodietetyki): 5 godz.
- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu psychologii i psychodietetyki): 5 godz.
- konsultacje (z uwzględnieniem opracowań naukowych z
zakresu psychologii i psychodietetyki): 1 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 21 godzin, co odpowiada 0,84 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia: 5 + 1 = 6 godzin (0,24 punktu ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w seminarium (w tym zaliczenie praktyczne): 11 godzin
Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 25 godzin, co odpowiada 0,44 punktów ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) K_W13 Charakteryzuje psychologiczne uwarunkowania zachowań indywidualnych osób zdrowych i chorych, style komunikowania oraz bariery w komunikowaniu.
K_W14 Omawia psychologiczno-pedagogiczne podstawy prowadzenia edukacji żywieniowej.
K_W16 Opisuje psychologiczne, etyczne i prawne problemy wykonywania zawodu dietetyka
Learning outcomes - skills
(in Polish) K_U02 Udziela porady w zakresie trybu życia, diety i aktywności fizycznej; formułuje opinie dotyczące pacjentów, konsumentów, grup społecznych oraz taktownie i skutecznie sugeruje pacjentowi potrzebę konsultacji medycznej
K_U27 Przygotowuje pisemne raporty w oparciu o własne działania lub dane źródłowe.
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K_K03 Stawia dobro pacjenta oraz grup społecznych na pierwszym miejscu i okazuje szacunek wobec pacjenta (klienta) i grup społecznych
Teaching methods
(in Polish) Wykłady: informacyjny z prezentacją multimedialną
Seminarium: sprawozdania pisemne, dyskusja dydaktyczna
Inne: konsultacje
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- seminar
Online teaching methods
- content-presentation-oriented methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Student zapoznaje się z podstawami psychologii i psychodietetyki, wymagana jest znajomość podstaw biologii człowieka.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: