Conducted in
terms:
2022/23L, 2023/24L, 2024/25L, 2025/26L
ISCED code: 1014
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Sports Nutrition: Nutrition of Children and Adolescents with Increased Physical Activity 1800-D1-M/DM-S2
This course has not yet been described...
Term 2023/24L:
None |
Term 2024/25L:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela akademickiego:
- udział w wykładach: 15 godzin (0,6 ECTS)
- udział w ćwiczeniach: 10 godzin (0,4 ECTS)
25 h = 1 ECTS
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury - 5 h = 0,2 ECTS
3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do ćwiczeń - 5 h
- przygotowanie do zaliczenia - 15 h
20 h = 0,8 ECTS
Łączny nakład pracy: 50 h = 2 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: zna wytyczne żywieniowe dla dzieci i młodzieży o zwiększonej aktywności fizycznej, z uwzględnieniem produktów naturalnych i specjalnego przeznaczenia K_W18
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: potrafi zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualną i grupową, demonstrującą postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną. K_U01
U2: w pracy zawodowej wykorzystuje wiedzę z dziedziny towaroznawstwa K_U15
U3: potrafi określić wartość odżywczą pożywienia na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw, programów komputerowych K_U17
U4: potrafi zaplanować jadłospis dla pacjentów w różnych grupach wiekowych K_U18
U5: posiada umiejętności przygotowania pisemnego opracowania wyników własnych działań i przemyśleń K_U26
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: przestrzega zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego K_K02
Teaching methods
(in Polish) Wykłady:
wykład informacyjny
Ćwiczenia:
dyskusja dydaktyczna
analiza przypadków
opracowanie jadłospisów
obliczenia komputerowe
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- practical
Online teaching methods
- exchange and discussion methods
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Podstawy żywienia człowieka, Podstawy dietetyki, Towaroznawstwo żywności, Żywność funkcjonalna,
Produkcja potraw i towaroznawstwo: suplementy i diety
Course coordinators
Term 2023/24L: | Term 2024/25L: | Term 2022/23L: | Term 2025/26L: |
Bibliography
Term 2023/24L:
None |
Term 2024/25L:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: