Conducted in
terms:
2022/23L, 2023/24L
ISCED code: 0919
ECTS credits:
1
Language:
Polish
Organized by:
Department of Nutrition and Dietetics
(for:
Faculty of Health Sciences)
Nosocomial Infections 1800-AU1-Zw-s1l
This course has not yet been described...
Term 2023/24L:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi
bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich
wynosi:
− udział w wykładach: 10 godzin
− udział w laboratoriach: 10 godzin
− udział w seminariach: nie dotyczy
− udział w konsultacjach: 1 godzina
− egzamin teoretyczny: 1 godzina
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi
bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi
22 godzin, co odpowiada 0,9 punktu ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
− udział w wykładach: 10 godzin
− udział w ćwiczeniach: 10 godzin
− udział w seminariach: nie dotyczy
− udział w konsultacjach: 1 godzina
− przygotowanie do ćwiczeń: 2 godziny
− przygotowanie do egzaminu i egzamin: 9+ 1 = 10
godzin
Łączny nakład pracy studenta związany z realizacją
przedmiotu wynosi 35 godzin, co odpowiada punktowi 1 punktowi ECTS.
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami
naukowymi
– nie dotyczy
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa
w procesie oceniania:
− przygotowanie do egzaminu i egzamin: 9+1 = 10
godzin
Łączny nakład pracy studenta związany z
przygotowaniem do uczestnictwa w procesie oceniania
wynosi 11 godzin co odpowiada 0,44 punktu ECTS
5. Bilans nakładu pracy o charakterze praktycznym:
− udział w ćwiczeniach: 10 godzin
− przygotowanie do ćwiczeń (w zakresie
praktycznym): 1 godzina
− udział w konsultacjach (w zakresie praktycznym): 1
godzina
Łączny nakład pracy studenta o charakterze
praktycznym wynosi 12 godzin, co odpowiada 0,4
punktowi ECTS
6. Bilans nakładu pracy studenta poświęcony zdobywaniu
kompetencji społecznych w zakresie seminariów oraz
ćwiczeń
Kształcenie w dziedzinie afektywnej poprzez proces
samokształcenia:
− przygotowanie do laboratoriów: 1 godzina
Łączny czas pracy studenta potrzebny do zdobywania
kompetencji społecznych w zakresie seminariów oraz
ćwiczeń wynosi 1 godzina, co odpowiada 0,03
punktowi ECTS
7. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki
− nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) K.1 - K_W54 - posiada wiedzę na temat zakażeń szpitalnych
z uwzględnieniem źródeł i rezerwuaru drobnoustrojów w
środowisku szpitalnym, dróg szerzenia, zapobiegania i
zwalczania zakażeń szpitalnych w tym mikroflory
środowiska szpitalnego;
K2 - K_W56 zna zagrożenia wynikające z występowania
patogenów alarmowych i ich wpływ na występowanie
zakażeń.
K3 – K_W61zna przepisy prawne dotyczące kontroli
zakażeń szpitalnych
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1 - K_U02 - potrafi wyjaśnić mechanizm szerzenia się zakażeń
szpitalnych;
U2 - K_U10 potrafi wyjaśnić zasadność szczepień ochronnych jako
metody profilaktyki swoistej w walce z zakażeniami
U3 – K_U10 umie zastosować działania profilaktyczne w zakresie
zakażeń szpitalnych
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1 - K_K07 - potrafi współpracować z przedstawicielami innych
zawodów w zakresie ochrony zdrowia;
Teaching methods
(in Polish) Wykład:
− wykład informacyjny (konwencjonalny) z prezentacją
multimedialną
− wykład problemowy
− wykład konwersatoryjny
Ćwiczenia
− metoda klasyczna problemowa
− dyskusja
− opracowanie
Seminaria:
− nie dotyczy
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- practical
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest
posiadanie podstawowych wiadomości z zakresu
mikrobiologii. Ponadto, student powinien posiadać wiedzę i
umiejętności zdobyte w ramach przedmiotu: fizjologia.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: