Conducted in
term:
2024/25L
ISCED code: 0915
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Department of Toxicology and Bromatology
(for:
Faculty of Pharmacy)
(in Polish) Zajęcia fakultatywne: Kosmetyczny potencjał żywności 1741-KII-ZF-KPZ
This course has not yet been described...
Term 2024/25L:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w wykładach: 15 godzin,
- konsultacje z nauczycielem akademickim: 2 godziny.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 17 godzin, co odpowiada 0,68 punktu ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 15 godzin
- udział w laboratoriach: nie dotyczy
- udział w seminariach: nie dotyczy
- udział w konsultacjach: 2 godziny
- czytanie wybranego piśmiennictwa: 3 godziny
- przygotowanie do zajęć: 3 godziny
- przygotowanie prezentacji lub opracowanie pisemne: 2 godziny.
Łączny nakład pracy związany z realizacją przedmiotu wynosi 25 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Student zna i/lub rozumie:
W1: zasady sporządzania leków homeopatycznych;
W2: surowce pochodzenia naturalnego stosowane w lecznictwie oraz wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym;
W3: grupy związków chemicznych – metabolitów pierwotnych i wtórnych, decydujących o aktywności biologicznej i farmakologicznej surowców roślinnych;
W4: klasyfikację działań niepożądanych;
W5: problemy wzajemnego oddziaływania między lekami oraz
między lekami a produktami spożywczymi;
W6: zasady prawidłowego kojarzenia leków;
W7: możliwości unikania niekorzystnych interakcji;
W8: różnorodne mechanizmy działania toksycznego ksenobiotyków oraz zasady postępowania w zatruciach.
Learning outcomes - skills
(in Polish) Student potrafi:
U1: oceniać narażenia organizmu ludzkiego na zanieczyszczenia obecne w żywności;
U2: charakteryzować biotransformację ksenobiotyków oraz oceniać jej znaczenie w aktywacji metabolicznej i detoksykacji
U3: przewidywać skutki zmian stężenia substancji czynnej we krwi w wyniku spożywania określonych produktów spożywczych;
U4: wyjaśniać przyczyny i skutki interakcji między lekami oraz lekami a pożywieniem;
U5: udzielać porad pacjentom w zakresie interakcji leków z żywnością (substancje antyodżywcze).
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Student gotów jest do:
K1: korzystania z obiektywnych źródeł informacji;
K2: propagowania zachowań prozdrowotnych
Teaching methods
(in Polish) Wykład:
- informacyjny z prezentacją multimedialną;
- problemowy;
-konwersatoryjny.
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- problem-based lecture
- informative (conventional) lecture
- informative (conventional) lecture
Type of course
elective course
Prerequisites
(in Polish) Student rozpoczynający kształcenie z przedmiotu Kosmetyczny potencjał żywności powinien posiadać wiedzę z zakresu chemii, biochemii, dermatologii, fizjologii i patofizjologii zdobytą podczas realizacji przedmiotów w toku studiów.
Course coordinators
Bibliography
Term 2024/25L:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: