Conducted in
term:
2024/25Z
ECTS credits:
3
Language:
Polish
Organized by:
Department of Microbiology
(for:
Faculty of Pharmacy)
(in Polish) Zatrucia, zakażenia i zarażenia układu pokarmowego związane m.in. ze spożyciem skontaminowanej żywności 1738-OG-ZZZUP
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w seminariach (z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość): 45 godzin.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 45 godzin, co odpowiada 1,8 punktom ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w seminariach (z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość): 45 godzin
- przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 29+1=30 godzin.
Łączny nakład pracy studenta związany z realizacją przedmiotu wynosi 75 godzin, co odpowiada 3 punktom ECTS.
3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 29+1=30 godzin.
Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 30 godzin co odpowiada 1,2 punktu ECTS.
5. Bilans nakładu pracy studenta w zakresie zajęć prowadzonych z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość:
- udział w seminariach: 45 godzin, co odpowiada 1,8 punktom ECTS.
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: przedstawia drogi transmisji zakażeń i zarażeń przewodu pokarmowego i wyjaśnia ich epidemiologię
W2: przedstawia chorobotwórczość wybranych drobnoustrojów (bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów) odpowiedzialnych za zakażenia i zarażenia przenoszone drogą kontaktu bezpośredniego, drogą fekalno-oralną oraz po spożyciu skontaminowanej żywności
W3: wymienia metody diagnostyki mikrobiologicznej i parazytologicznej pozwalające wykryć drobnoustroje odpowiedzialne za zatrucia, zakażenia i zarażenia układu pokarmowego
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: potrafi prawidłowo ocenić ryzyko narażenia na zakażenie oraz zarażenie przewodu pokarmowego
U2: potrafi wyjaśnić znaczenie drobnoustrojów i ich interakcji w zdrowiu i patomechanizmie różnych chorób infekcyjnych
U3: potrafi przeprowadzić logiczną i kompleksową analizę przypadków kliniczno-diagnostycznych
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się, dążenia do rozwoju i kształcenia innych
K2: potrafi pracować samodzielnie oraz zespołowo
K3: korzysta z dostępnych danych w celu właściwej interpretacji znaczenia drobnoustrojów w zdrowiu człowieka oraz w chorobach infekcyjnych
Teaching methods
(in Polish) Seminaria:
- uczenie wspomagane prezentacją multimedialną (z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość)
- metoda klasyczna problemowa (z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość)
- analiza przypadków (z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość)
- metoda dyskusji dydaktycznej (z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość)
Exploratory teaching methods
- seminar
- case study
- classic problem-solving
- case study
- classic problem-solving
Online teaching methods
- exchange and discussion methods
- content-presentation-oriented methods
- content-presentation-oriented methods
Prerequisites
(in Polish) Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie podstawowych wiadomości z zakresu biologii na poziomie szkoły średniej.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: