Conducted in
terms:
2024/25Z, 2025/26Z
ECTS credits:
1
Language:
Polish
Organized by:
Department of Microbiology
(for:
Faculty of Pharmacy)
(in Polish) Mikrobiom jelitowy - korzyści i zagrożenia 1738-OG-MJKIZ
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w wykładach: 15 godzin
- udział w laboratoriach: nie dotyczy
- udział w seminariach: nie dotyczy
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 15 godzin, co odpowiada 0,6 punktom ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 15 godzin
- udział w laboratoriach: nie dotyczy
- udział w seminariach: nie dotyczy
- przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 9+1=10 godzin
Łączny nakład pracy studenta związany z realizacją przedmiotu wynosi 25 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi - nie dotyczy.
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 9+1=10 godzin.
Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 10 godzin co odpowiada 0,4 punktu ECTS.
5. Bilans nakładu pracy o charakterze praktycznym: - nie dotyczy.
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki - nie dotyczy.
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: posiada wiedzę na temat znaczenia mikrobiomu przewodu pokarmowego dla zdrowia człowieka, w tym jego udziału w patogenezie nieinfekcyjnych chorób człowieka
W2: posiada wiedzę na temat przeszczepiania mikrobiomu przewodu pokarmowego
W3: posiada wiedzę na temat korzyści i zagrożeń wynikających ze stosowania probiotyków, prebiotyków, synbiotyków i postbiotyków
W4: zna terminologię dotyczącą drobnoustrojów i mikrobiomu
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: potrafi przewidzieć konsekwencje stosowania probiotyków, prebiotyków, synbiotyków i postbiotyków
U2: potrafi przewidzieć konsekwencje procedury przeszczepiania mikrobiomu przewodu pokarmowego
U3: identyfikuje drobnoustroje stanowiące mikrobiotę człowieka
U4: potrafi wyjaśnić znaczenie drobnoustrojów i ich interakcji w zdrowiu i patomechanizmie różnych chorób infekcyjnych i nieinfekcyjnych
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się, dążenia do rozwoju i kształcenia innych
K2: korzysta z dostępnych danych w celu właściwej interpretacji znaczenia drobnoustrojów w zdrowiu człowieka oraz w chorobach infekcyjnych i nieinfekcyjnych
Teaching methods
(in Polish) Wykład:
- wykład informacyjny (konwencjonalny) z prezentacją multimedialną (z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość)
- wykład problemowy (z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość)
- wykład konwersatoryjny (z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość)
Laboratoria: nie dotyczy
Seminaria: nie dotyczy
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
- participatory lecture
- participatory lecture
Prerequisites
(in Polish) Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie podstawowych wiadomości z zakresu biologii na poziomie szkoły średniej.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: