Conducted in
terms:
2023/24L, 2024/25Z, 2025/26Z
ECTS credits:
2
Language:
Polish
Organized by:
(in Polish) Katedra i Zakład Mikrobiologii
(for:
Faculty of Pharmacy)
(in Polish) Bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów spożywczych i aspekty prozdrowotne żywności funkcjonalnej 1716-OG-BMPS
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (godz.):
- udział w seminariach - 30
- konsultacje z nauczycielem akademickim - 5
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (godz.):
- czytanie literatury - 5
- przygotowanie do zaliczenia/testu - 10
Łącznie: 50 godz. (2 ECTS)
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: zna zasady pobierania i transportu próbek żywności oraz definicje związane z tym zagadnieniem
W2: zna podstawowe zagadnienia z zakresu mikrobiologicznego bezpieczeństwa żywności i zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności
W3: wyjaśnia zasady organizacji stanowisk pracy zgodnie z wymogami ergonomii, warunkami sanitarno-higienicznymi produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesnymi systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia
W4: zna przepisy dotyczące kontroli urzędowej żywności, systemu Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, Systemu Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli i ich znaczenie w podnoszeniu jakości żywności
W5: zna pojęcia sterylizacji, dezynfekcji, aseptyki i antyseptyki oraz metody zwalczania drobnoustrojów w żywności i środowisku produkcyjnym, a także preparaty dezynfekcyjne ich zastosowanie
W6: zna pojęcia: eubioza, dysbioza, probiotyk, prebiotyk, synbiotyk, postbiotyk, psychobiotyk oraz zna rolę i znaczenie żywności funkcjonalnej i probiotycznej
W7: ma wiedzę na temat drobnoustrojów i możliwości ich wykorzystania w procesach biotechnologicznych
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: ocenia jakość i bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności oraz ryzyko narażenia na zakażenie
U2: prezentuje w formie ustnej wyniki własnych działań i przemyśleń
U3: przygotowuje pisemne raporty w oparciu o dane źródłowe
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego
K2: ma świadomość odpowiedzialności za zdrowie konsumentów
Teaching methods
(in Polish) Seminarium: metody dydaktyczne podające - wykład informacyjny (konwencjonalny), wykład problemowy i konwersatoryjny z prezentacją multimedialną, metody dydaktyczne poszukujące i ćwiczeniowe – praca indywidualna, praca w grupach, karty pracy
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
- problem-based lecture
- participatory lecture
- problem-based lecture
- participatory lecture
Exploratory teaching methods
- seminar
Type of course
elective course
Prerequisites
(in Polish) Nie dotyczy
Course coordinators
Term 2023/24L: | Term 2025/26Z: | Term 2024/25Z: |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: