Conducted in
terms:
2022/23L, 2023/24L
ISCED code: 0917
ECTS credits:
2
Language:
Polish
Organized by:
Department of Pharmaceutical Botany and Pharmacognosy
(for:
Faculty of Pharmacy)
Sensory Reception and Fragrance Substances 1713-KUM1-SENSZ-2
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1) Godziny realizowane z udziałem nauczycieli: godziny kontaktowe przewidziane w planie studiów dla danego przedmiotu (suma godzin wszystkich form zajęć z przedmiotu), godziny konsultacji indywidualnych studenta/słuchacza/ uczestnika kursu,
Udział w wykładach: 10 godzin
Udział w ćwiczeniach: 20 godzin
2) Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta/słuchacza/uczestnika kursu potrzebny do pomyślnego zaliczenia przedmiotu, tj. wcześniejsze przygotowanie i uzupełnienie notatek; zebranie i wybór odpowiednich materiałów do zajęć, wymagane powtórzenie materiału, pisanie prac, projektów, czytanie literatury, 40 godzin
3) Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania (np. w egzaminach), 40 godzin
4) Czas wymagany do odbycia obowiązkowej (-ych) praktyki (praktyk). nie dotyczy
Łącznie 110 godzin
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: K_W11 zna podstawy perfumerii, metody otrzymywania olejków eterycznych oraz ich zastosowanie w kosmetologii, higienie i aromaterapii M2P_W01
K_W12 posiada wiedzę chemiczną na temat naturalnych i syntetycznych produktów zapachowych M2P_W01
K_W13 zna asortyment surowców pochodzenia naturalnego i syntetycznego, ich skład, aktywność biologiczną i znaczenie dla preparatu kosmetycznego M2P_W01
K_W14 zna zasady stosowania surowców pochodzenia naturalnego i syntetycznego w profilaktyce i leczeniu różnych schorzeń oraz potencjalne zagrożenia, wynikające z ich zastosowania M2P_W01
W2: posiada wiedzę chemiczną na temat naturalnych i syntetycznych produktów zapachowych - K_W12
W3: zna asortyment surowców pochodzenia naturalnego i syntetycznego, ich skład, aktywność biologiczną i znaczenie dla preparatu kosmetycznego - K_W13
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: potrafi zastosować odpowiednią aparaturę i dobrać prawidłowe parametry - K_U09
U2: potrafi dokonać analizy składu zapachowych surowców kosmetycznych - K_U16
U3: umie rozpoznawać i pozyskiwać roślinne surowce kosmetyczne ze stanu naturalnego, potrafi opisać budowę ważniejszych gatunków roślin kosmetycznych - K_U29
U4: posiada umiejętność wyszukiwania literatury naukowej i publikacji z zasobów bibliograficznych uczelni oraz baz pełnotekstowych dostępnych on-line - K_U41
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: potrafi pracować w zespole K_K07
K2: posiada świadomość własnych ograniczeń i rozumie potrzebę ustawicznego uczenia się K_K12
Teaching methods
(in Polish) Wykłady: wspomagane prezentacjami multimedialnymi.
Ćwiczenia: metody aktywizujące: dyskusja dydaktyczna, pokaz, praca w grupach (metoda przypadków).
Seminaria: nie dotyczy
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- practical
Prerequisites
(in Polish) Do realizacji przedmiotu niezbędne jest posiadanie przez uczestnika zajęć podstawowych wiadomości z zakresu biologii, szczególnie botaniki, chemii i fizjologii.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: