Conducted in
term:
2024/25Z
ISCED code: 0988
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Faculty of Pharmacy
(for:
Centre for Postgraduate Education)
A patient with metabolic syndrome cooperates with: a laboratory diagnostician, a medical doctor, a pharmacist, a dietician 1700-EMZO-PZM-PS
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- wykłady: 3 godziny
- udział w seminariach: 6 godziny
- udział w laboratoriach: 9 godzin
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 18 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS
2. Bilans nakładu pracy studenta:
Udział w wykładach: 3 godziny
- udział w seminariach: 6 godzin
- udział w laboratoriach: 9 godzin
- przygotowanie do zajęć (w tym czytanie wskazanej literatury): 18 godzin
- przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 7 + 1 = 8 godzin
Łączny nakład pracy studenta wynosi 44 godziny, co odpowiada 3 punktom ECTS.
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Zna diagnostykę laboratoryjną na poziomie podstawowym – EUS_W06
W2: Wskazuje składniki pokarmowe nie tolerowane w danych jednostkach chorobowych – EUS_W08
W3: Interpretuje zmiany organiczne, czynnościowe i metaboliczne zachodzące w organizmie pod wpływem choroby - EUS_W07
W4: Objaśnia metody (w tym badania przesiewowe) rozpoznawania osób z nieprawidłowa masą ciała – EUS_W07
W5: Potrafi wymienić cele i zadania zdrowia publicznego, czynniki determinujące zdrowie oraz aktualne problemy zdrowotne ludności w Polsce – EUS_W05, EUS_W07
W6: Objaśnia zasady i znaczenie promocji zdrowia, właściwego odżywiania i zdrowego stylu życia w profilaktyce chorób dietozależnych pacjentom i członkom interdyscyplinarnego zespołu medycznego – EUS_W05
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Wykorzystuje wyniki badań laboratoryjnych w planowaniu i monitorowaniu żywienia – EUS_U02, EUS_U03
U2: Potrafi zinterpretować wyniki podstawowych badań laboratoryjnych i wykorzystać je w planowaniu i monitorowaniu postępowania żywieniowego – EUS_U02, EUS_U03
U3: Potrafi zaplanować i wdrożyć żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą – EUS_U04
U4: Dokonuje odpowiedniego doboru surowców i technik do produkcji potraw stosowanych w dietoterapii, z uwzględnieniem składników nie tolerowanych w danych jednostkach chorobowych – EUS_U04
U5: Oblicza indywidualne zapotrzebowanie na energię oraz makro- i mikroskładniki odżywcze i tłumaczy ich znaczenia pacjentom oraz członkom interdyscyplinarnego zespołu medycznego – EUS_U03, EUS_04
U6: Posługuje się zaleceniami żywieniowymi i normami – EUS_U04
U7: Posiada umiejętność przygotowania pisemnego raportu w oparciu o własne działania lub dane źródłowe – EUS_U03, EUS_04
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Jest gotów do wykorzystania zdobytego doświadczenia w zakresie wdrażania zasad koleżeństwa zawodowego oraz współpracy w zespole specjalistów, w tym z przedstawicielami innych zawodów medycznych, także w środowisku wielokulturowym i wielonarodowościowym – EUS_K1
K2: Aktywnie słucha i wyraża opinie oraz podejmuje decyzje w oparciu o najlepszą posiadaną wiedzę medyczną w stosunku do członków interdyscyplinarnego zespołu medycznego oraz pacjenta – EUS_K5
Teaching methods
(in Polish) Stosowane metody dydaktyczne podające: wykład informacyjny
Stosowane metody dydaktyczne poszukujące: dyskusja dydaktyczna, praca w grupach, analiza przypadków
Prerequisites
(in Polish) Podstawy fizjologii i patofizjologii człowieka. Podstawy żywienia człowieka.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: