Conducted in
term:
2022/23
Erasmus code: 12.1
ISCED code: 0912
ECTS credits:
2.8
Language:
Polish
Organized by:
Department of Gastroenterology and Nutrition Disorders
(for:
Faculty of Medicine)
5.2. Gastroenterology 1600-LekM4CUPGAS-NJ
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w wykładach: 10 godzin
- udział w seminariach 12 godzin
- udział w ćwiczeniach: 20 godziny
- konsultacje: 0,5 h
- uczestnictwo w kolokwium zaliczeniowym: 3h
45,5 godziny, co odpowiada 1,82punktu ECTS
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 10 h
- udział w seminariach: 12 h
- udział w ćwiczeniach: 20 h
- konsultacje: 0,5 h
- przygotowanie do seminariów i ćwiczeń (w tym czytanie literatury): 10,5 h
- przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego + kolokwium zaliczeniowe: 14h + 3h= 17h
Łączny nakład pracy studenta wynosi 70 godzin, co odpowiada
2,8 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie literatury związanej z najnowszymi osiągnięciami w zakresie gastroenterologii: 8 h
- udział w wykładach (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu gastroenterologii): 6 h
- udział w seminariach (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu gastroenterologii) 10 h
- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu gastroenterologii) 12 h
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 36 godzin, co odpowiada
1,44 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego + kolokwium zaliczeniowe: 14h + 3h= 17h
Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 27,5 h, co odpowiada 1,1 punktu ECTS
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w seminariach: 12 h,
- udział w ćwiczeniach: 20 h
Łącznie 32 h, co odpowiada 1,28 punktu ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Absolwent zna i rozumie:
E.W1. uwarunkowania środowiskowe i epidemiologiczne najczęstszych chorób;
E.W7. przyczyny, objawy, zasady diagnozowania i postępowania terapeutycznego w odniesieniu do najczęstszych chorób wewnętrznych występujących u osób dorosłych oraz ich powikłań:
1) chorób układu pokarmowego, w tym chorób jamy ustnej, przełyku, żołądka i dwunastnicy, jelit, trzustki, wątroby, dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego,
2) zaburzeń wodno-elektrolitowych i kwasowo-zasadowych: stanów odwodnienia, stanów przewodnienia, zaburzeń gospodarki elektrolitowej, kwasicy i zasadowicy;
Learning outcomes - skills
(in Polish) Absolwent potrafi:
E.U1. przeprowadzać wywiad lekarski z pacjentem dorosłym;
E.U3. przeprowadzać pełne i ukierunkowane badanie fizykalne pacjenta dorosłego;
E.U7. oceniać stan ogólny, stan przytomności i świadomości pacjenta;
E.U12. przeprowadzać diagnostykę różnicową najczęstszych chorób osób dorosłych i dzieci;
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Absolwent jest gotów do:
K_K05. przestrzegania tajemnicy lekarskiej i wszelkich praw pacjenta
K_K07. dostrzegania i rozpoznawania własnych ograniczeń oraz dokonywania samooceny deficytów i potrzeb edukacyjnych
Teaching methods
(in Polish) Metody dydaktyczne
Wykłady:
- wykład informacyjny,
- wykład konwersatoryjny,
- dyskusja dydaktyczna,
- analiza przypadków
Seminaria:
- dyskusja dydaktyczna,
- warsztaty dydaktyczne
- analiza przypadków
Ćwiczenia:
- pokaz z instruktażem,
- ćwiczenia przedmiotowe,
- metody symulacyjne,
- studium przypadku
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- description
- discussion
- informative (conventional) lecture
- narration
- discussion
- informative (conventional) lecture
- narration
Exploratory teaching methods
- laboratory
- presentation of a paper
- seminar
- practical
- observation
- presentation of a paper
- seminar
- practical
- observation
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Dla realizacji przedmiotu niezbędne jest właściwe opanowanie propedeutyki chorób wewnętrznych oraz anatomii, histologii tudzież fizjologii przewodu pokarmowego i narządów trawiennych.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: