Conducted in
term:
2023/24
Erasmus code: 12.1
ISCED code: 0912
ECTS credits:
12
Language:
Polish
Organized by:
Department of Gastroenterology and Nutrition Disorders
(for:
Faculty of Medicine)
Selected Speciality - Gastroenterology 1600-Lek6SP50-J
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w ćwiczeniach: 180 godzin (zajęcia stacjonarne w Klinice powiązanej z Katedrą)
- nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi
- konsultacje: 1 h
- uczestnictwo w zaliczeniu: 1h
182 godziny, co odpowiada 7,28 punktu ECTS
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w ćwiczeniach: 180 h
- konsultacje: 1 h
- przygotowanie do seminariów i ćwiczeń (w tym czytanie literatury): 111 h
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 6 h + 1h= 7h
Łączny nakład pracy studenta wynosi 300 godzin, co odpowiada
12 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie literatury związanej z najnowszymi osiągnięciami w zakresie gastroenterologii: 90 h
- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu gastroenterologii) 70 h
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 160 godzin, co odpowiada
6,4 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do egzaminu + egzamin: 6 h + 1h= 7h
Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 97 h, co odpowiada 3,88 punktu ECTS
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w ćwiczeniach: 180 h
co odpowiada 7,2 punktu ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Absolwent zna i rozumie:
E.W1. uwarunkowania środowiskowe i epidemiologiczne najczęstszych chorób;
E.W7. przyczyny, objawy, zasady diagnozowania i postępowania terapeutycznego w odniesieniu do najczęstszych chorób wewnętrznych występujących u osób dorosłych oraz ich powikłań:
1) chorób układu pokarmowego, w tym chorób jamy ustnej, przełyku, żołądka i dwunastnicy, jelit, trzustki, wątroby, dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego,
2) zaburzeń wodno-elektrolitowych i kwasowo-zasadowych: stanów odwodnienia, stanów przewodnienia, zaburzeń gospodarki elektrolitowej, kwasicy i zasadowicy;
Learning outcomes - skills
(in Polish) Absolwent potrafi:
E.U1. przeprowadzać wywiad lekarski z pacjentem dorosłym;
E.U3. przeprowadzać pełne i ukierunkowane badanie fizykalne pacjenta dorosłego;
E.U7. oceniać stan ogólny, stan przytomności i świadomości pacjenta;
E.U12. przeprowadzać diagnostykę różnicową najczęstszych chorób osób dorosłych i dzieci;
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Absolwent jest gotów do:
K_K05. przestrzegania tajemnicy lekarskiej i wszelkich praw pacjenta
K_K07. dostrzegania i rozpoznawania własnych ograniczeń oraz dokonywania samooceny deficytów i potrzeb edukacyjnych
Teaching methods
(in Polish) Metody dydaktyczne przypadków
Ćwiczenia:
- pokaz z instruktażem,
- ćwiczenia przedmiotowe,
- metody symulacyjne,
- studium przypadku
Exploratory teaching methods
- practical
Type of course
elective course
Prerequisites
(in Polish) Dla realizacji przedmiotu niezbędne jest właściwe opanowanie propedeutyki chorób wewnętrznych oraz anatomii, histologii tudzież fizjologii przewodu pokarmowego i narządów trawiennych.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: