Conducted in
terms:
2023/24, 2024/25
Erasmus code: 12.1
ISCED code: 0912
ECTS credits:
2.2
Language:
Polish
Organized by:
Department of Gastroenterology and Nutrition Disorders
(for:
Faculty of Medicine)
Gastroenterology 1600-Lek4GAST-J
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w wykładach: 6 godzin
- udział w seminariach 14 godzin
- udział w ćwiczeniach: 22 godziny
- uczestnictwo w kolokwium zaliczeniowym: 3h
45 godziny, co odpowiada 1,8 punktu ECTS
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 6 h
- udział w seminariach: 14 h
- udział w ćwiczeniach: 22 h
-przygotowanie do seminariów i ćwiczeń (w tym czytanie literatury): 10 h
- przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego + kolokwium zaliczeniowe:10 h + 3h= 13h
Łączny nakład pracy studenta wynosi 55 godzin, co odpowiada
2,2 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie literatury związanej z najnowszymi osiągnięciami w zakresie gastroenterologii: 8 h
- udział w wykładach (z uwzględnieniem opracowań naukowych zzakresu gastroenterologii): 4 h
- udział w seminariach (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu gastroenterologii) 8 h
- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu gastroenterologii) 8 h
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 28 godzin, co odpowiada
1,12 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego + kolokwium zaliczeniowe: 10h + 3h= 13h
Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 19 h, co odpowiada0,76 punktu ECTS
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w seminariach: 14h,
- udział w ćwiczeniach: 22 h
Łącznie 36h, co odpowiada1,44punktu ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Absolwent zna i rozumie:
E.W1. uwarunkowania środowiskowe i epidemiologiczne najczęstszych chorób;
E.W7. przyczyny, objawy, zasady diagnozowania i postępowania terapeutycznego w odniesieniu do najczęstszych chorób wewnętrznych występujących u osób dorosłych oraz ich powikłań:
1) chorób układu pokarmowego, w tym chorób jamy ustnej, przełyku, żołądka i dwunastnicy, jelit, trzustki, wątroby, dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego,
2) zaburzeń wodno-elektrolitowych i kwasowo-zasadowych: stanów odwodnienia, stanów przewodnienia, zaburzeń gospodarki elektrolitowej, kwasicy i zasadowicy;
Learning outcomes - skills
(in Polish) Absolwent potrafi:
E.U1. przeprowadzać wywiad lekarski z pacjentem dorosłym;
E.U3. przeprowadzać pełne i ukierunkowane badanie fizykalne pacjenta dorosłego;
E.U7. oceniać stan ogólny, stan przytomności i świadomości pacjenta;
E.U12. przeprowadzać diagnostykę różnicową najczęstszych chorób osób dorosłych i dzieci;
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Absolwent jest gotów do:
K_K05. przestrzegania tajemnicy lekarskiej i wszelkich praw pacjenta
K_K07. dostrzegania i rozpoznawania własnych ograniczeń oraz dokonywania samooceny deficytów i potrzeb edukacyjnych
Teaching methods
(in Polish) Wykłady:
- wykład informacyjny,
- wykład konwersatoryjny,
- dyskusja dydaktyczna,
- analiza przypadków
Seminaria:
- dyskusja dydaktyczna,
- warsztaty dydaktyczne
- analiza przypadków
Ćwiczenia:
- pokaz z instruktażem,
- ćwiczenia przedmiotowe,
- metody symulacyjne,
- studium przypadku
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- problem-based lecture
- description
- description
Exploratory teaching methods
- case study
- seminar
- practical
- observation
- seminar
- practical
- observation
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Przed rozpoczęciem nauki przedmiotu niezbędne jest właściwe opanowanie propedeutyki chorób wewnętrznych oraz anatomii, histologii tudzież fizjologii przewodu pokarmowego i narządów trawiennych.
Course coordinators
Bibliography
Term 2023/24:
None |
Term 2024/25:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: