Conducted in
terms:
2022/23Z, 2023/24Z, 2024/25Z
Erasmus code: 13.0
ISCED code: 0512
ECTS credits:
4
Language:
Polish
Organized by:
Department of Transplantology and General Surgery
(for:
Faculty of Medicine)
Enzymes in Biotechnology 1600-BM21EBIO-1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
wykłady: 15 h
seminaria: 15 h
konsultacje związane z przygotowaniem do ćwiczeń: 2 h
przeprowadzenie kolokwium: 1 h
Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 33 h, co odpowiada 1,6 punktom ECTS
2. Bilans nakładu pracy studenta:
wykłady: 15 h
seminaria: 15 h
przygotowanie do ćwiczeń: 15 h
czytanie literatury fachowej: 15 h
konsultacje: 2 h
przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 12 h + 1 h = 13 h
Łączny nakład pracy studenta wynosi 75 h, co odpowiada 4 punktom ECTS
3. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 7 + 1 = 8 h (0,32 punktu ECTS)
Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem się do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 8 godzin, co odpowiada 0,32 punktom ECTS
4. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
Udział w seminariach: 15 h
Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 15 h, co odpowiada 0,6 punktom ECTS
5. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
Nie dotyczy
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Objaśnia wykorzystanie przepisów prawa oraz zasad etycznych w medycynie i biotechnologii (B1_W19)
W2: Posiada właściwą wiedzę dla wykonywanego zawodu w zakresie prowadzenia prac badawczo-rozwojowych (B1_20)
W3: Omawia pojęcia z zakresu wybranych specjalistycznych procedur medycznych stosowanych w zakresie czynności klinicznych (B1_W18)
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych, katalogów, norm i patentów oraz dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie (B1_U04)
U2: Potrafi zaprezentować wyniki prac badawczych i projektowych (B1_U11)
U3: Posiada umiejętność zastosowania zasady „uczenia się przez całe życie”, między innymi w celu podnoszenia kompetencji zawodowych poprzez odpowiednie planowanie i realizację procesu samokształcenia (B1_U05)
U4: Posiada umiejętność stosowania technik efektywnego komunikowania się i negocjacji (B1_U13)
U5: Potrafi sformułować plan działań odpowiadających potrzebom pacjenta, klienta oraz grupy społecznej (B1_U15)
U6: Posiada umiejętność przygotowania pisemnego opracowania i wystąpień ustnych w zakresie dyscypliny naukowej właściwej dla studiowanego kierunku studiów (B1_U10, B1_U11)
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji osobistych i społecznych (B1_K02)
K2: Przestrzega zasad zachowywania się w sposób profesjonalny, zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności poglądów i kultur (B1_05)
K3: Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania (B1_K01)
K4: Jest świadomy własnych ograniczeń i wie, kiedy zwrócić się do ekspertów (B1_K04)
Teaching methods
(in Polish) Wykłady:
- interaktywny wykład informacyjny i problemowy z prezentacją multimedialną
Seminaria:
- dyskusja dydaktyczna
- praca indywidualna
- praca w grupach
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
- problem-based lecture
- problem-based lecture
Type of course
elective course
Prerequisites
(in Polish) Student przed rozpoczęciem zajęć z przedmiotu Enzymy w biotechnologii powinien w stopniu podstawowym opanować materiał z: chemii ogólnej i organicznej, fizyki, matematyki i biologii komórki i biochemii.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: