Conducted in
terms:
2022/23Z, 2023/24Z, 2024/25Z, 2025/26Z
ISCED code: 0222
ECTS credits:
3
Language:
Polish
Organized by:
Faculty of History
(for:
Nicolaus Copernicus University in Toruń)
A History of Polish Cuisine 1202-OG-HKP
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Godziny realizowane z udziałem nauczycieli ( godz.):
- udział w wykładach – 30 godzin
- konsultacje z nauczycielem akademickim – 10 godzin
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta:
- przygotowanie do wykładu – 20 godzin
- pisanie prac, projektów – 10 godzin
- czytanie literatury – 10 godzin
Łącznie: 80 godz. (3 ECTS)
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Ma wiedzę dotyczącą metod i problemów historii jedzenia oraz badań nad kulturą jedzenia, ma uporządkowaną tematycznie i chronologicznie wiedzę na temat historii kuchni polskiej
W2: Opisuje style i mody kulinarne oraz wpływające na nie idee żywieniowe, dietetyczne, religijne i wartości kulturowe
W3: Charakteryzuje przemiany żywieniowe, wartościowania jedzenia, zmienność technik kulinarnych, smaku i doboru produktów żywieniowych
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Wykorzystuje literaturę przedmiotu dotyczącą historii jedzenia
U2: Analizuje teksty źródłowe, dawne testy kulinarne i dane dotyczące historii jedzenia, potrafi wyodrębnić i odnaleźć przekazy dotyczące kultury kulinarnej
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Ma świadomość kulturowego i społecznego znaczenia wzorców żywieniowych oraz mód kulinarnych
K2: Posiada umiejętność dostrzegania i analizowania współczesnej kultury żywieniowej i mód kulinarnych z uwzględnieniem rożnych jej składników, w tym związanych z historią i tradycją, potrafi dyskutować, przedstawiać argumenty i przykłady dotyczące kuchni jako sfery kultury
Teaching methods
(in Polish) Metoda dydaktyczna podająca :
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Oraz elementy dyskusji, konserwatorium i projektu (opracowanie, edycje i komentarz tekstu źródłowego)
Prerequisites
(in Polish) Zainteresowania dotyczące historii i kultury jedzenia, orientacja w historii Polski.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: