Conducted in
terms:
2022/23L, 2023/24L, 2024/25L
ISCED code: 0222
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Institute of History and Archival Studies
(in Polish) Ochrona i waloryzacja dziedzictwa żywieniowego w Europie 1202-H-OiW-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Całkowity nakład pracy studenta: 90 h - 3 punkty ECTS:
Godziny realizowane z udziałem nauczycieli:
- udział w wykładach – 30 h - 1 punkt ECTS
- konsultacje z nauczycielem akademickim – 15 h - 0,5 punktu ECTS
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta:
- sporządzanie notatek, zapoznanie się z literaturą przedmiotu – 15 h - 0,5 punktu ECTS.
Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczeni, – 15h - 0,5 punktu ECTS
-przygotowanie i prezentacja pracy pisemnej - 15 h - 0,5 punktu ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Student:
zna i rozumie w stopniu relacje i zależności pomiędzy przeszłością a aktualnymi wydarzeniami oraz ich wpływ na świadomość i tożsamość ludzi i społeczeństw na przykładzie działań dotyczących ochrony dziedzictwa żywieniowego K_W06UM
Wykazuje znajomość historii porównawczej Europy. Zna powiązania historii integracji europejskiej z aktualnymi problemami społecznymi, gospodarczymi i politycznymi. K_W05
Learning outcomes - skills
(in Polish) K_U07 prezentuje efekty swojej pracy indywidualnejw nowoczesnych metod i technik: opracowanie i prezentacja referatu dotyczącego historii krajow romańskich
K_U08 potrafi realizować zadania badawcze i popularyzatorskie stosując metodę projektu
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Student:
ma świadomość wartości kultury historycznej, na którą składa się znajomość dziejów dyscypliny, świadectw, metod i korzeni historycznych kultury. K_K03
Rozumie potrzebę umiejętnego i aktywnego propagowania wiedzy historycznej i kultury pamięci w środowisku lokalnym. K_K04
Uznaje i szanuje różnice punktów widzenia determinowane różnym podłożem kulturowym. Wykazuje niezależność i samodzielność myśli, szanując jednocześnie prawo innych osób do wykazywania tych samych
Teaching methods
(in Polish) dyskusja, pogadanka, analiza tekstów źródłowych
Expository teaching methods
- discussion
Exploratory teaching methods
- practical
- case study
- classic problem-solving
- project work
- case study
- classic problem-solving
- project work
Type of course
elective course
Prerequisites
(in Polish) zainteresowanie historią i kulturą jedzenia, promocją kultury kulinarnej i gastronomii
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: