Conducted in
terms:
2022/23L, 2023/24L, 2024/25L
ISCED code: 0222
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Institute of History and Archival Studies
(in Polish) Europejskie kultury żywieniowe (od starożytności do współczesności) 1202-H-EKŻ-S1
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Godziny realizowane z udziałem nauczycieli 45 h:
- udział w wykładach – 30 h - 1 p.
- konsultacje z nauczycielem akademickim – 15 h - 0,5 p.
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta 15 h: - 0,5 p
- sporządzanie notatek, zapoznanie się z literaturą przedmiotu – 15 h 0,5 p.
Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania 30 h: - 1 p.
- przygotowanie do zaliczeni, – 15 h
-przygotowanie i prezentacja pracy piismenj - 15 h
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1 wykazuje znajomość historii porównawczej Europy w dziedzinie kultur żywieniowych; zna powiązania historii integracji europejskiej z aktualnymi problemami dotyczącymi wyżywienia, ekologii i mód żywieniowych K_W05
W3 zna i rozumie relacje i zależności pomiędzy historią jedzenia, powstaniem śródziemnomorskiego i północnoeuropejskiego modelu żywieniowego a aktualnymi trendami kulinarnymi K_W06
W3 ma podstawową wiedzę na temat dorobku historiografii i rozróżnia jej główne nurty w zakresie historii jedzenia (życie codzienne, modernistyczna historii jedzenia w ujęciu biologicznym i ekonomicznym, kulturowa historia jedzenia) K_W13
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1 potrafi planować i prowadzić własne proste badania historyczne w formie opracowania i analizy tekstu źródłowego dotyczacego historii kulinarnej K_U06
U2 prezentuje efekty swojej pracy indywidualnej lub zespołowej w przejrzystej, usystematyzowanej formie z zastosowaniem różnorodnych, nowoczesnych metod i technik, dostosowanych do odpowiedniej dziedziny historii; potrafi przygotować wypowiedzi ustne i prace pisemne w języku polskim z poprawnym zastosowaniem różnorodnych form pisarstwa historycznego K_U07
U3 potrafi realizować zadania badawcze i popularyzatorskie stosując metodę projektu K_U08
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1 ma świadomość wartości kultury historycznej, na którą składa się znajomość dziejów dyscypliny na przykładzie stosunku badaczy do jedzenia jako przedmiotu historii K_K01
K2 rozumie potrzebę umiejętnego i aktywnego propagowania wiedzy historycznej i kultury pamięci w środowisku lokalnym oraz roli tradycji żywieniowych w kształtowaniu wyobrażeń o historii K_K02
K3 uznaje i szanuje różnice punktów widzenia determinowane różnym podłożem kulturowym w związku z religijnym, narodowym i ideologicznym uwarunkowaniem mód kulinarnych i ruchów żywieniowych K_K04
K4 docenia i szanuje, jak też jest gotów promować tradycje oraz dziedzictwo historyczne i kulturowe Polski i swojego regionu jako części europejskich tradycji żywieniowych K_K07
Teaching methods
(in Polish) pogadnka, analiza tekstów źródłowych
Expository teaching methods
- discussion
Exploratory teaching methods
- presentation of a paper
- classic problem-solving
- brainstorming
- practical
- classic problem-solving
- brainstorming
- practical
Type of course
elective course
Prerequisites
(in Polish) zainteresowania dziedziną historii lub kultury jedzenia, orientacja w historii Europy
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: