Fragrances
0600-S1-ChK-KZ
History of fragrances. References to literature. Smell sense. Osmophore groups. Man and other mammals. Sensitivity threshold for fragrances. Attempts to classify fragrances. Vegetable raw materials as a source of essential oils. Essential oils. Application in perfumery and aromatherapy compositions. Methods of extracting essential oils. Resins used in perfumery. Animal raw materials used in perfumery. Ambra, civet, musk. The syntheses of compounds with fragrance musk note. Water of the Queen of Hungary, Napoleon's cologne and cologne Farina. Famous perfumes. Most expensive perfume for ladies and gentlemen. Fragrance notes. Perfume composition - famous perfume. The current approach to perfume composition. Synthetic mixtures imitating natural fragrances. Percentage of perfume in perfumery compositions in cosmetic products. Catchers perfume. Chemical reactions occurring in perfumery compositions (condensation, acetal formation). The influence of temperature on the stability of perfume compositions. The important sulfur compounds in perfumery. The effect of optical isomerism on the odor of chemical compounds. Syntheses of various types of fragrances. Expedition to perfumery.
Total student workload
Working hours with teachers:
- participation in lectures -15 hours
- participation in laboratories - 30 hours
- consulting and working with the academic teacher - 10 hours
Time spent on individual student work:
- preparation for the laboratories - 20 hours
- preparation for colloquiums - 25 hours
Total: 100h / 25h = 4 ECTS credits
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) K_W07 posiada wiedzę na temat reakcji związków organicznych i grup funkcyjnych oraz mechanizmów reakcji
K_W09 zna podstawowe grupy surowców kosmetycznych oraz metody ich pozyskiwania
K_W12 zna podstawowe metody syntezy organicznej stosowane w syntezie surowców kosmetycznych
K_W17 zna podstawowe formy kosmetyczne i zasady komponowania preparatów kosmetycznych
K_W21 zna chemizm procesów odpowiadających za odczuwanie powonienia oraz podstawowe pojęcia z zakresu perfumerii i tworzenia kompozycji perfumeryjnych
Learning outcomes - skills
(in Polish) K_UO1 Absolwent posługuje się umiejętnościami z zakresu chemii ogólnej oraz potrafi posługiwać się nazewnictwem chemicznym
K_U07 rozpoznaje grupy funkcyjne związków organicznych i prowadzi eksperymenty z zakresu chemii organicznej
K_U09 Umie scharakteryzować surowce kosmetyczne i pozyskać je ze źródeł naturalnych oraz powiązać ich strukturę z działaniami kosmetycznymi
K_U12 umie zsyntezować wybrane surowce kosmetyczne na drodze syntezy organiczneh
K_U17 umie uzyskać wybraną formę kosmetyku, stworzyć prostą kompozycję zapachową i zaprojektować prosty kosmetyk
K_U21 potrafi dobrać barwę i zapach formy kosmetycznej oraz potrafi zastosować olejki eteryczne w aromaterapii
K_U23 krytycznie ocenia informacje z zakresu najnowszych osiągnięć chemii kosmetycznej dostępne w masowych mediach
K_U25 potrafi zarejestrować się na różne rodzaje zajęć dydaktycznych oraz korzystać z elektronicznych baz danych
K_U26 umie posługiwać się językiem obcym nowożytnym na poziomie ,sredniozaawansowanycm (B2) w życiu codziennym, podczas nauki oraz w przygotowywaniu pracy dyplomowej.
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K_K01 Analityczne myślenia: Samodzielnie i efektywnie pracuje z dużą ilością informacji, dostrega zależności i poprawnie wyciąga wnioski posługując się zasadami logiki
K_K02 Kreatywność: Myśli twórczo w celu udoskonalenia istniejących bądź stworzenia nowych rozwiązań
K_K03 Sumienność i dokładność: Jest nastawiony na jak najlepsze wykonanie zadania; dba o szczegół; jest systematyczny
K_K04 Komunikatywność: Skutecznie przekazuje innym osiągnięcia wiedzy o kosmetykach w zrozumiały sposób; dostosowuje poziom i formę prezentacji do potrzeb i możliwości odbiorcy
K_K05 Dążenie do rozwoju: Jest nastawiony na nieustanne zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń; widzi potrzebę ciągłego doskonalenia się i podnoszenia kompetencji zawodowych, zna ograniczenia własnej wiedzy i rozumie potrzebę dalszego kształcenia
K_K06 Wytrwałość i konsekwencja: Pracuje systematycznie i ma pozytywne podejście do trudności stojących na drodze do realizacji założonego celu; dotrzymuje terminów; rozumie konieczność systematycznej pracy nad wszelkimi projektami
K_K07 Samodzielność: W pełni samodzielnie realizuje uzgodnione cele, podejmując samodzielne i czasem trudne decyzje; potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze fachowej
K_K08 Profesjonalizm i etyka: Zna i postrzega zasady i normy obowiązujące chemika, w tym normy etyczne; rozumie i docenia znaczenie uczciwości intelektualnej, dbałości o zdrowie i środowisko naturalne w działaniach własnych i innych osób
K_K09 Praca zespołowa: Nawiązuje i utrzymuje długotrwałą i efektywną współpracę z innymi; dązy do realizacji celów zespołu poprzez odpowiednie zaplanowanie i organizację pracy swojej i innych;
motywuje współpracowników do zwiększenia wysiłku w celu osiągnięcia założonych celów.
Teaching methods
Lectures using multimedia resources and show
Observation/demonstration teaching methods
- display
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- laboratory
Type of course
compulsory course
Prerequisites
basic knowledge of organic chemistry
Course coordinators
Assessment criteria
Writing Exam
Grade according to the scale applicable at the Faculty of Chemistry of the NCU
Bibliography
1. Podstawy perfumerii W.S. Brud, I. Konopacka-Brud, Łódź 2009, Oficyna Wydawnicza M-A
2. Perfumy, B. Hoffmann, Wydawnictwo ,,Impups" Kraków 2013
3. Ziołowy Zakątek. Kosmetyki, które zrobisz w domu. Klaudyna Hebda, Wydawnictwo, Nasza Księgarnia Sp. z o. o. 2014
4. Perfumery, Practice and Princioles, R. R. Calkin, J. S. Jelinek. John Wiley&Sons, 1994
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors,
localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: