Conducted in
term:
2024/25Z
Erasmus code: 13.3
ISCED code: 0531
ECTS credits:
2
Language:
Polish
Organized by:
Faculty of Chemistry
(in Polish) Technologie fermentacyjne 0600-S1-CTZ-TF
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) 1. 15 h wykład
2. Praca własna studenta oraz przegląd literaturowy – 10 godz.
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) W1: Zna biologię komórki, właściwości patogenów i mikroorganizmów ich pochodzenie i warunki sprzyjające rozwojowi oraz metody ich inaktywacji – K_W09.
W2: Zna fermentacyjny przerób mleka: serów i napojów fermentowanych – K_W11.
W3: Zna procesy fermentacyjne w przetwarzaniu mięsa – K_W25.
W4: Zna procesy produkcji napojów alkoholowych: piwa, wina i spirytusu – K_W25.
W5: Zna mikrobiologiczne metody produkcji kwasów organicznych – K_W25
W6: Zna etapy wytwarzania biogazu – K_W25.
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Potrafi określić budowę, funkcje biochemiczne i możliwość zastosowywania w przetwórstwie żywności związków wielkocząsteczkowych – K_U09.
U2: Umie opisać etapy produkcji serów i napojów fermentowanych – K_U13.
U3: Potrafi przedstawić jak powstają fermentowane produkty mięsne – K_U13
U4: Umie opisać etapy produkcji piwa, wina i spirytusu na drodze fermentacji – K_U13, K_U13.
U5: Potrafi przedstawić etapy mikrobiologicznych metod produkcji kwasów organicznych – K_U U13, K_U13.
U6: Umie opisać fermentację metanową – K_U U13, K_U13.
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K1: Kształtuje analityczne myślenie – K_K01.
K2: Dążenie do rozwoju – Jest nastawiony na nieustanne zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń; widzi potrzebę ciągłego doskonalenia się i podnoszenia kompetencji zawodowych – K_K05.
K3: Wytrwałość i konsekwencja - Pracuje systematycznie i ma pozytywne podejście do trudności stojących na drodze do realizacji założonego celu – K_K06.
K4: Samodzielność - W pełni samodzielnie realizuje uzgodnione cele, podejmując czasami trudne decyzje; potrafi samodzielnie wyszukiwać informacje w literaturze fachowej – K_K07.
K5: Praca zespołowa- Nawiązuje i utrzymuje długotrwałą i efektywną współpracę z innymi – K_K09.
Teaching methods
(in Polish) Wykład – konwencjonalny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych
Expository teaching methods
- discussion
- informative (conventional) lecture
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- brainstorming
Prerequisites
(in Polish) Do realizacji przedmiotu niezbędne jest zaliczenie zajęć: „Podstawy chemii” i „Podstawy biologii”.
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: