Conducted in
terms:
2021/22L, 2022/23L, 2024/25L
Erasmus code: 13.3
ISCED code: 0531
ECTS credits:
unknown
Language:
Polish
Organized by:
Faculty of Chemistry
Fundamentals of Starch, Oils and Fats Technology 0600-S1-CTZ-PTST
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (45 godz.):
- udział w wykładzie – 15 godz.
- udział w laboratorium – 35 godz.
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (80 godz.):
- konsultacje i praca z nauczycielem akademickim – 10 godz.
- przygotowanie do laboratorium – 35 godz.
- przygotowanie studenta do egzaminu – 35 godz.
Łącznie 125 godzin/25h = 5 pkt ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Student nabywa:
W1: wiedzę o ważności tłuszczów w organizmie człowieka – K_W10, K_W15
W2: wiedzę o kompozycji olejów roślinnych i tłuszczów z różnych surowców – K_W10, K_W15
W3: wiedzę o charakterystyce fizykochemicznej olejów i tłuszczów – K_W08, K_W17,
W4: wiedzę o chemicznych reakcjach olejów, tłuszczów oraz kwasów tłuszczowych – K_W10, K_W17,
W5: teoretyczne aspekty technologii olejów roślinnych i innych tłuszczów – K_W16, K_W17,
W6: wiedzę o surowcach do produkcji olejów i tłuszczów – K_W15, K_W16, K_W17,
W7: wiedzę o produkcji tłuszczów modyfikowanych – K_W14, K_W15, K_W16, K_W17, K_W19, K_W21, K_W25
W8: wiedzę o produkcji nierafinowanych i rafinowanych olejów i tłuszczów – K_W14, K_W15, K_W16, K_W17, K_W19, K_W21, K_W25
W9: wiedzę o alkalicznej i fizycznej rafinacji oleju – K_W14, K_W15, K_W16, K_W17, K_W19, K_W21, K_W25
W10: wiedzę o technicznej specyfikacji finalnych produktów tłuszczowych – K_W17, K_W24
W11: wiedzę o kontroli jakości olejów roślinnych i innych tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego – K_W17, K_W23, K_W24, K_W25
W12: wiedzę o badaniu funkcjonalnych właściwości olejów i tłuszczów – K_W15, K_W17
Learning outcomes - skills
(in Polish) Student potrafi:
U1: ocenić rolę różnych tłuszczów w zależności od składu chemicznego – K_U09, K_U16
U2: skategoryzować oleje i tłuszcze na podstawie ich właściwości fizykochemicznych – K_U09, K_U16
U3: wskazać różne technologie produkcji olejów i tłuszczów – K_U12, K_U13, K_U14, K_U15, K_U16, K_U17
U4: definiować surowce do produkcji olejów i tłuszczów –K_U13, K_U14
U5: określić wpływ modyfikacji oleju i tłuszczu na charakterystykę produktu finalnego – K_U16
U6: ocenić różnicę pomiędzy nierafinowanym i rafinowanym produktem – K_U15, K_U17
U7: wskazać różnice w właściwościach olejów rafinowanych na drodze fizycznej i alkalicznej – K_U15, K_U17
U8: przygotować techniczną specyfikację nowego produktu finalnego – K_U16
U9: wybrać odpowiednie metody w celu kontroli jakości i właściwości funkcjonalnych produktów – K_U12, K_U013, K_U14, K_U15, K_U16, K_U17
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) K2: jest nastawiony na jak najlepsze wykonywanie powierzonych zadań – K_K03
K3: jest nastawiony na zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń – K_K02, K_K05
K4: zna ograniczenia własnej wiedzy i umiejętności – K_K05, K_K09
K5: pracuje systematycznie – K_K06
K6: nawiązuje współpracę w grupie – K_K09
K7: dba o środowisko naturalne – K_K08
Teaching methods
(in Polish) Metody dydaktyczne podające:
- wykład informacyjny (konwencjonalny) z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych i pokazów wybranych metod kontroli jakości i właściwości funkcjonalnych olejów i produktów tłuszczowych.
Metody dydaktyczne poszukujące:
- laboratorium: zajęcia laboratoryjne związane są z treściami programowymi przerabianymi na wykładzie. Student wykonuje zadania samodzielnie po przygotowaniu w oparciu o dostępną instrukcję oraz zalecaną literaturę. Wykonane analizy sprawdzane są bezpośrednio na pracowni w danym dniu na podstawie raportu zawierającego krótki opis, równanie reakcji, schemat obliczeń i odpowiedź z wynikiem analizy.
Observation/demonstration teaching methods
- exhibition
- display
- display
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
- problem-based lecture
- problem-based lecture
Exploratory teaching methods
- experimental
- observation
- project work
- laboratory
- observation
- project work
- laboratory
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Zaliczone egzaminy z:
Termodynamiki technicznej,
Procesów technologicznych,
Maszyn i aparatów w technologii spożywczej
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: