Conducted in
terms:
2021/22Z, 2022/23Z
Erasmus code: 13.3
ISCED code: 0531
ECTS credits:
9
Language:
Polish
Organized by:
Faculty of Chemistry
Fundamentals of Sugar Technology and Confectionary 0600-S1-CTZ-PTCC
This course has not yet been described...
Total student workload
(in Polish) Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (godz.): kontaktowe - 70.
- udział w wykładach - 10
- udział w ćwiczeniach - 10
- udział w laboratorium - 45
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (godz.) 105 h przygotowanie do laboratorium 20
sporządzanie sprawozdań z laboratorium 20
przygotowanie się do egzaminu 45
konsultacje i praca z nauczycielem akademickim 20
Łącznie 175 godz./25 godz. = 7 ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Student:
W1; Ma wiedzę o teoretycznych i praktycznych aspektach uprawy buraka zbiorze i przygotowanie do przerobu, otrzymywanie soku surowego, Krystalizacji cukru, otrzymywania melasu, pakowania cukru białego, wypalania wapna. Przetwórstwie zbóż i produkcji mąki, zna surowce i materiały stosowane do produkcji cukierniczej. pierników, czekolady, wyrobów czekoladowych.K_W11 K_W15; K-W16; K_W17K_W18, KW_25
W2; Zna i opisuje podstawowe pojęcia na których opiera się produkcja cukru i wyrobów cukierniczych, pojęcia dotyczące technologii cukru I wyrobów cukierniczych K_W16; K_W21.
Learning outcomes - skills
(in Polish) U1: Student potrafi:
- Dokonać analizy składu chemicznego buraka cukrowego , soku buraczanego oraz wyrobów cukierniczych, analizować procesy produkcyjne, oznaczać wilgotność, popiół, zawartość czystego produktu; K_U05, K_U06, K_U10 K_U14, K_U21,
U2: potrafi posługiwać się sprzętem stosowanym w analizie cukru K_U06,
U3; - opracować raporty z wykonywanych analiz,- opracować statystycznie uzyskane wyniki analiz, K_U06, K_U10.
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Student:
K1: Ma świadomość- zależności pomiędzy zjawiskami i poprawnie wyciąga wnioski,K_K01
K2; jest nastawiony na jak najlepsze wykonywanie powierzonych zadań, K_K02; K_K03 K_K05
K3 - jest nastawiony na zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń, zna ograniczenia własnej wiedzy i umiejętności,
- pracuje systematycznie, K_K05
K4; - nawiązuje współpracę w grupie K_K09
K5; -dba o środowisko naturalne. K_K08
Teaching methods
(in Polish) Wykład : metoda podająca
Wykład informacyjny
z prezentacjami multimedialnymi
Laboratorium: metoda poszukująca
Laboratoryjna; doświadczeń
Ćwiczenia – metoda poszukująca
Ćwiczeniowa równym frontem w grupie.
Prerequisites
(in Polish) Zaliczony egzamin z: Podstawy Chemii Analitycznej
Course coordinators
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: