Conducted in
term:
2021/22Z
Erasmus code: 13.3
ISCED code: 0531
ECTS credits:
12
Language:
Polish
Organized by:
Faculty of Chemistry
Chemistry and Food Analysis 0600-S1-CTZ-CAZ
This course has not yet been described...
Term 2021/22Z:
None |
Total student workload
(in Polish) 1. Godziny realizowane z udziałem nauczyciela (godziny kontaktowe): 135 h
2. Praca indywidualna studenta:
-przygotowanie do egzaminu – 20h
- przygotowanie do ćwiczeń laboratoryjnych oraz przygotowanie sprawozdań - 90 h;
- konsultacje i praca z nauczycielem akademickim 5 h.
Łącznie 250 godzin/25h =10pkt ECTS
Learning outcomes - knowledge
(in Polish) Student nabywa: wiedzę o możliwościach wykorzystania metod klasycznych w analizie żywności, wiedzę o przyczynach i sposobach unikania błędów w analizie ilościowej, wiedzę o sposobie przedstawiania wyników analiz. Zna podstawowe składniki żywności, dodatki funkcjonalne do żywności, zanieczyszczenia i substancje toksyczne w żywności oraz metody ich oznaczania za pomocą technik klasycznych i instrumentalnych. Zna przepisy i zasady z zakresu BHP pracy.
K_W01, K_W03, K_W04, K_W06, K_W12, K_W15
Learning outcomes - skills
(in Polish) Student potrafi:
- wskazać produkty wartościowe pod względem zawartości białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i składników mineralnych,
- powiązać wpływ sposobu odżywiania na stan zdrowia, rozpoznaje niebezpieczeństwa związane z, zanieczyszczeniem żywności,
- powiązać skład żywności z jej wartością odżywczą, rozpoznaje wartościowe pod względem zdrowotnym składniki.
- opracować raporty z wykonywanych analiz, posługiwać się sprzętem stosowanym w analizie ilościowej, opanować procedury wykonywania analiz ilościowych z zastosowaniem metod miareczkowych i spektroskopowych, zastosować poznane procedury analityczne w analizie żywności, opracować statystycznie uzyskane wyniki analiz.
K_U01, K_U05, K_U06, K_U10
Learning outcomes - social competencies
(in Polish) Student: samodzielnie i efektywnie pracuje z dużą ilością informacji, dostrzega zależności pomiędzy zjawiskami i poprawnie wyciąga wnioski, myśli twórczo, jest nastawiony na jak najlepsze wykonywanie powierzonych zadań, zdobywanie nowej wiedzy, umiejętności i doświadczeń, nawiązuje współpracę w grupie, pracuje systematycznie, dba o środowisko naturalne.
K_K05, K_K06, K_K08, K_K09
Teaching methods
(in Polish) Wykład –metoda podająca – wykład problemowy
Laboratorium – metoda ćwiczeniowa
ćwiczenia - metod ćwiczeniowa
Expository teaching methods
- informative (conventional) lecture
Exploratory teaching methods
- experimental
- practical
- practical
Type of course
compulsory course
Prerequisites
(in Polish) Zaliczony egzamin z Podstaw Chemii Analitycznej,
Course coordinators
Notes
Term 2021/22Z:
None |
Additional information
Additional information (registration calendar, class conductors, localization and schedules of classes), might be available in the USOSweb system: